Hajde da pričamo o vašoj ishrani (I deo)

Ishrana


“5 kilograma za 7 dana…”


“Pijte OVO svako jutro na prazan stomak …”


“Utiče na povećanje mišićne mase i smanjenje masti…”


Zvuči primamljivo zar ne? Naravno da zvuči! To znate vi , znam ja, zna njihov marketinški tim. Živimo u vremenu gde je sve brzo,sve nam štedi vreme jer smo jako zauzeti pa nam se nude i brzi odgovori i rešenja na naše probleme. Žurimo da bismo stigli negde a kada stignemo gledamo kako ćemo se još brže vratiti jer treba baš sutra da stignemo još nešto da uradimo. Nemamo strpljenja više za bilo šta pa nam za sve treba čarobna pilula koja će resšiti probleme za tren oka.


Uspori, udahni, opusti se.


Na jednostavno pitanje, šta je to zdrava ishrana dobili biste toliko različitih odgovora koliko biste ljudi i pitali. Ne postoji jednostavan odgovor ali svaki odgovor mora imati isti cilj a to je poboljšanje života. Bila želja izgubiti kilažu, povećati kilažu, ući u haljinu, videti “pločice” na stomaku…jedna stvar uvek mora biti primarna a to je zdravlje!! Ako niste zdravi sve ostalo pada u vodu.


Tražeći definiciju ishrane naišao sam na jako lepu definiciju pojma “diet” koja na engleskom ne znači dijeta nego ishrana. Definicija kaže da je dijeta (ishrana) vrsta hrane koju pojedinac konzumira. Ok, ako je tako, kako biste objasnili štapiće, čips, smoki, biskvit… Koja je to vrsta hrane?? Da li su to žitarice, povrće, mahunarke??


Zdravom ishranom smatraćemo ishranu koja će podmiriti sve naše potrebe za makro i mikro nutrijentima. U makro (treba nam veća količina pa se zato i nazivaju makro) spadaju: ugljeni hidrati , masti i proteini. U mikro elemente (mikro jer nam trebaju u dosta manjim količinama, neki čak i u tragovima) spadaju vitamini i minerali.


Svaka od ovih namirnica se mora unositi svakodnevno i za svaku od njih postoji preporučeni dnevni unos koji zavisi od pola, starosti i aktivnosti. Naravno, ako vam odredjene namirnice narušavaju zdravlje ali obavezno uz odobrenje doktora, možete redukovati ishranu. Popularne dijete koje favorizuju odredjene elemente a druge redukuju čak do te mere da se u potpunosti izbegavaju – nisu zdrave!!


U zavisnosti od ciljeva može doći do promene ishrane ali prioriteti se moraju znati. Pa tako možemo da govorimo o ishrani kojoj je cilj smanjenje telesne mase ili skroz suprotno odnosno povećanje, o ishrani kojom želimo da promenimo kvalitet života i kojoj kilaža nije primarni cilj… Koji god da je cilj, ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini, minerali i voda moraju igrati bitnu ulogu.


Da li ste koristili odredjene načine ishrane i koja su Vaša iskustva?? Pišite u komentarima.


Sledeći put napadamo ili možda čak i branimo ugljene hidrate.


Vidimo se u sali.


Straja

Коментари

Популарни постови са овог блога

NUTRITIVNA GUSTINA

IMUNITET

SAN