Tri ključna elementa u treningu

TRI KLjUČNA ELEMENTA U TRENINGU

 

Najvažniji ciljevi koje treba postići kroz trening mogu se sažeti u tri ključna elementa:

 

A) Pun Opseg Pokreta (ROM) za Svaku Vežbu:

 

Rad na fleksibilnosti i mobilnosti trebao bi da bude stalan deo tvoje rutine. Održavanje Punog Opseg Pokreta za svaku vežbu trebao bi biti primaran cilj i treba raditi na tome svakodnevno.

Opseg pokreta zglobova obično opada s godinama i neaktivnošću, ali može se povećati ne samo istezanjem i vežbama mobilnosti, već I izvođenjem vežbi sa punim opsegom pokreta. To može značiti da na nekim vežbama treba da smanjite opterećenje, kako biste mogli da ostvarite pun opseg pokreta. Kako da znate da treba smanjiti težinu? Ako ne možete izvesti pokret do punog opsega ili s dobrom tehnikom, smanjite težinu dok ne ovladate ta dva elementa za taj pokret. Onda možete početi ponovo dodavati težinu! Naravno, svako telo je različito, pa će stoga opseg pokreta varirati, ako niste u mogućnosti da čučnete ispod paralele, pronađite granicu svog opsega pokreta i radite ne samo da je dostignete, već i da je malo izazovete sa svakim ponavljanjem.

 

B) Visokointenzivna Aerobna Aktivnost (HIT):

 

Ova vrsta treninga doprinosi poboljšanju kardiovaskularnog sistema poboljšavajući rad srca, snižavajući krvni pritisak i povećavajući ukupnu izdržljivost. To je efikasan alat za gubitak masti, ciljajući kako potkožnu tako i visceralnu masnoću, istovremeno čuvajući mišićnu masu. Ovaj vid treninga pozitivno utiče na zdravstvene pokazatelje kao što je osetljivost na insulin, čineći ga korisnim za kontrolu nivoa šećera u krvi. U suštini, HIT pruža brojne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, snižavanje krvnog pritiska, efikasno upravljanje težinom, unapređenje metaboličkog zdravlja i očuvanje mišićne mase.

 

C) Razvoj Snage:

 

Razvoj snage je potreban svima I svi imaju koristi od nje!!! Povećanje snage ne samo da pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase, već igra ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja kostiju povećavanjem gustine kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze i preloma, posebno kod starijih osoba. Zdravlje koristiju se proširuje na zdravlje zglobova, budući da jačanje okolnih mišića pruža bolju podršku zglobovima, smanjujući rizik od povreda i pomažući u upravljanju stanjima poput artritisa. Osim toga, trening snage doprinosi povećanju bazalnog metaboličkog ritma, pomažući u upravljanju težinom i gubitku masti. Poboljšana postura i ravnoteža dodatne su prednosti, a jačanje mišića trupa igra značajnu ulogu u prevenciji padova i povezanih povreda, posebno kod starijih osoba. Osim fizičkih benefita, trening snage povezan je s pozitivnim uticajem na mentalno zdravlje. Redovno bavljenje vežbama snage povezano je s poboljšanim raspoloženjem, smanjenim simptomima depresije i poboljšanom kognitivnom funkcijom.

 

Ove tri ključne komponente zajedno čine temelj za očuvanje zdravog i funkcionalnog tela tokom godina. CrossFit trening se ističe kao sveobuhvatan pristup koji kombinuje ove elemente, osiguravajući očuvanju punog opsega pokreta, kondicije i snage. Ovo nije samo fizički, već i holistički pristup koji cilja na ukupno zdravlje i blagostanje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

NUTRITIVNA GUSTINA

IMUNITET

SAN