IMUNITET

IMUNITET

 

Kada smo zdravi retko kada pomislimo na naš imuni sistem, ali kako zima dolazi odmah krećemo sa guglanjem kako pojačati imuni sistem i odbraniti se od zaraza. Na svu sreću, naš imuni sistem nas čuva sva 24 sata tokom svih 7 dana. Međutim, i ako pazimo, ponekad uspemo da se razbolimo.

Postoje dva načina na koja se naše telo štiti od virusa, urođeni i stečeni imuni sistem. Urođeni imuni sistem, sama reč kaže, je imuni sistem sa kojim se rađamo. On predstavlja prvu liniju odbrane i deluje u prvih 96 sati od prisustva patogena. Zanimljivo je da nema imuno „pamćenje“ i da će uvek odgovoriti na isti način. Stečeni imuni sistem se razvija od rođenja i podrazumeva da za svaki antigen postoji specifičan imuni odgovor. Visoko je efikasan, ima imuno »pamćenje« što znači da ima sposobnost da pamti svaki prethodni kontakt sa određenim antigenom, odnosno da prepoznaje stranu materiju čak i mnogo godina nakon prvog kontakta, te da pokrene imuni odgovor sa ciljem da je uništi. Ima duže vreme reakcije, od 96 sati pa naviše. Limfociti i antitela sastavni su deo stečenog imuniteta. Imuni odgovor može biti humoralni (usmeren protiv bakterija) i ćelijski (protiv virusa, malignih tumora).

Rad urođenog i stečenog imunog sistema su veoma usklađeni.

Sada kada znamo kako se naš organizam brani, da vidimo koja to hrana pogodno utiče na naše zdravlje. Na prvom mestu bih izdvojio beli luk.  Beli luk poboljšava aktivnost limfocita  (belih krvnih ćelija) da se bori protiv uljeza i podstiče proizvodnju T limoficta . Međutim, beli luk neće smanjiti dužinu prehlade, nego se koristi kao prevencija! 3 do 6 čenova u toku dana će biti sasvim dovoljno, naravno, ako vam smeta zadah, možete koristiti i ekstrakt belog luka u dozi od 600 – 1200 mg.

Druge dve namirnice su zapravo vitamini, vitamin C koji može smanjiti dužinu prehladi ali ako se uzima redovno pre samih simptoma I vitamin D. Mali unos vitamina D je povezan sa oslabljenim imunim sistemom i akutnim infekcijama respiratornih puteva. Unos vitamina D možete poboljšati izlaskom na sunce i kroz ishranu. Ako mislite da imate nedostatak vitamina, ispitajte se i posavetujte se sa doktorom jer prevelika količina može biti toksična.

Kao što vidite, možemo pomoći našem imunom sistemu ali pre nego što se prehlada javi. Nemojte čekati, krenite na vreme!

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

NUTRITIVNA GUSTINA

SAN