Scaling is not a crime!


 Potrebe naših baka i deka se razlikuju od potreba takmičara na Olimpijadi po stepenu a ne po vrsti. Prvima treba stepen spremnosti da mogu da se kreću,  da podignu nešto sa zemlje, potrče za unucima a drugima je potreban stepen spremnosti da osvajaju medalje na najprestižnijem takmičenju na svetu.

Propisan - RX trening je zapisan tako da postavi izazov za svakog, pa i najspremnijeg takmičara. Ali šta ako neko ne može da ispuni uslove RX treninga - ne može da izvede vežbe sa propisanim opterećenjem ili ne može da izvede propisan broj ponavljanja za određen vremenski interval? Odgovor je jednostavan - SCALE!!!

Vrlo uobičajena zabluda je da tzv skejlovanje treninga olakšava isti svima. U jednu ruku izvođenje vežbe sa maksimalnim opterećenjem je zadovoljavajuće i ispunjavajuće i to je u redu ako je trening zamišljen da testira 1RM, ali sa druge strane ako je trening zamišljen u nekom vremenskom ograničenju, znači da je stimulus drugačiji, odnosno trebalo bi da vas izazove da održite relativno visok puls tokom određenog vremena uz pravilno izvođenje vežbe. Na primer, trening "GRACE- 30 clean & jerks for time with 62.5 kg" - ako jednoj osobi treba 3 minuta da završi a drugoj 14, onda to nije isti trening. GRACE je zamišljen da bude brz, i osoba koja ga je radila 14 minuta sa propisanom kilažom, tehnički jeste radila RX trening ali sa potpuno pogrešnim stimulusom. 30 nabačaja i izbačaja za 14 minuta znači da je vežbač previše vremena proveo odmarajući a to je za ovaj konkretan trening pogrešno. Mnogo bolji stimulus bi postigli ako bi smanjili kilažu na šipci i pokušali da održe taj visok tempo rada. 

"FRAN - 21 15 9 Thrusters @42.5 kg & pull ups". Neki od najbržih rezultata na svetu su ispod 3’. Ako vam za Fran treba više od 7-8 minuta, poenta treninga je promašena. Da, reći će neko, ali, radio sam prave zgibove, to je bitno. Jeste, ali ne za ovaj trening, dodji na trening kada se vežbaju zgibovi i tada iskoristi svo vreme koje imaš na raspolaganju.

SCALING nije nužno olakšavanje treninga, posmatrajte to kao prilagođavanje vas treningu i treninga vama, odnosno vašim mogućnostima, i vodite evidenciju o svom napretku, tako ćete nakon nekog vremena moći da pogledate unazad i vidite šta ste sve postigli. Ne dozvolite da vas ego vodi kroz trening, jer vas može dovesti do povrede. Priča o baki i deki i olimpijcima ima smisla ako razmislite, olimpijac trči 100m, 200m, 10.000m, maraton sa ciljem da pobedi i bude najbrži na svetu, baka i deka trče za unukom koji je izašao na put za loptom. Olimpijac radi nabačaj sa 200kg, baka i deka podižu kese sa pijace na pult. Olimpijac skače sa motkom preko 6m, deda se penje na merdevine da zameni sijalicu, očisti oluk... CrossFit je zamišljen da pomogne svima, ali je zato neophodno da budete realni prema sebi, odredite šta je to što želite da postignete treniranjem, a šta je to što možete da uradite i shodno tome, u dogovoru sa trenerom, prilagodite sebi treninge. Ne dozvolite da vas ego vodi...


Trener Savica

Коментари

Популарни постови са овог блога

NUTRITIVNA GUSTINA

IMUNITET

SAN