Mobility

 



Da li je mobilnost isto što i fleksibilnost? Da li možemo sprečiti povrede ako učestalo radimo na mobilnosti? Koliko to utiče na dalji razvoj našeg treninga? Da li možemo da povećamo snagu ako radimo na mobilnosti?

MOBILITY

Mobilnost (Pokretljivost) je aktivno izvodjenje određenog obima pokreta u zglobu, sposobnost efikasnog i sigurnog izvođenja univerzalnih ljudskih pokreta, poput čučnja, guranja, vučenja. Mnogi misle da mobilnost znači fleksibilnost, ali fleksibilnost je sposobnost mišića da se pasivno izduži kroz određen obim pokreta i to je samo jedna komponenta mobilnosti. 

Naši zglobovi su tako sačinjeni da nekima treba mobilnost (skočni zglob, kuk, torakalni deo kičme, rame) ,a nekima treba stabilnost (koleno, lumbalni deo ledja, rame). 

U slučaju da neki zglob kome treba mobilnost ostene bez nje, to se može odraziti na zglobove kojima treba stabilnost. Uzećemo kuk kao primer: ako on ostane bez mobilnosti zglobovi koji su stabilni (kuk ili koleno) moraju da postanu mobilni kako bismo ispunili zahteve nekog pokreta, a kao posledica se javlja bol u nekom od ova dva zgloba. Tako da povećanjem mobilnosti možemo uticati na prevenciju od povreda

Mobilnost je povezana  sa snagom, jer ćemo imati jače i sigurnije dizanje tegova ako naše telo može da obezbedi pun obim pokreta za neku vežbu ( nabačaj ili trzaj).

Za sada ovoliko, a mi se vidimo u našem novom terminu svake subote u 9h Mobility Class!

Trener, 
Bogdan Živanović

Коментари

Популарни постови са овог блога

NUTRITIVNA GUSTINA

IMUNITET

SAN